در یکی از کتاب های تاریخ نوشته شده است که هنگام حمله اعراب، مردم کاشان که نمی توانستند در برابر مهاجمان خارجی مقاومت کنند، شهر را ترک کردند و به زمین فرو رفتند. این روایت نقل شده افسانه نیست و حقیقت دارد. شهر باستانی نوش آباد یک شهر زیرزمینی نزدیک به کاشان است که با نام اویی نیز شناخته می شود. قدمت این شهر حداقل به 1500 سال پیش در دوره ساسانی باز می گردد. مردم این منطقه در آن دوران از ترس حمله خارجی ها روش های مختلفی را برای زندگی انتخاب کرده بودند که یکی از این روش ها زندگی عشایری و دیگر روش آن ها ساخت شهر زیرزمینی بود.
با بازار قیصریه لار، الگوی بازارهای سنتی ایرانی آشنا شوید.
یکی از ورودی های شهر زیرزمینی اویی در نوش آباد در تصویر بالا نمایش داده شده است. این ورودی شما را به مخزن آب ساخته شده در دوران صفویه یعنی قرن 16 تا 18 هدایت می کند. ماده ای که برای عایق بندی در این مکان استفاده شده است ساروج نام دارد. دیوارهای این مکان مقاومت بالایی دارند به گونه ای که در زمان حال کارگران با استفاده از ابزارهای مدرن حدود یک هفته مشغول کار بودند تا بتوانند راهی در این دیوار که حدود نیم متر ضخامت دارد ایجاد کنند تا گردشگران بتوانند وارد این شهر زیرزمینی شوند.
ساختار شهر زیرزمینی اویی
مردم نوش آباد، شهر کوچکی که در چند کیلومتری شمال کاشان واقع شده است در زیر خانه هایشان گودال هایی داشتند که باعث میشد خانه ها به حیاط یکدیگر راه داشته باشند. هنگامی که ساکنان نوش آباد از جانب مهاجمان احساس خطر می کردند از طریق این گودال ها به مخفیگاه خود یعنی شهر زیرزمینی می رفتند. این چاه ها به گونه ای حفر شده بودند که مهاجمان نمی توانستند تشخیص دهند که این چاه یک ورودی برای پناهگاه زیرزمینی است. در واقع گودال ها آنقدر عمیق نبودند که به آب یا زمین های مرطوب برسند اما آنقدر عمق داشتند که نتوان آن ها را از یک چاه معمولی که آب آن خشک شده است تشخیص داد.